Spring naar inhoud

Doping in de Ronde van Frankrijk

juni 22, 2011
tags: ,

Doping in de Tour de France

Er zijn beschuldigingen van doping in de Tour de France sinds de race begon in 1903. Vroege Tour renners dronken alcohol en gebruikte ether als een middel om de pijn te verminderen of te verdoven. Wielrenners begonnen stoffen te gebruiken als een middel om de prestaties te verhogen.

Organiserende organen van de Tour  zoals de Internationale Wielerunie (UCI), alsook overheidsinstanties, hebben beleid vastgesteld om de dopingpraktijken te bestrijden.

Het gebruik van prestatiebevorderende middelen in de wielrennerij dateert van voor de Tour de France. Wielrennen is vanaf het begin een sport van uitersten. Het lijden moedigt het gebruik van middelen aan. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden de gezondheid van de deelnemers een kwestie. Dit kwam voornamelijk door de dood van Tom Simpson in de Tour de France van 1967.

Zolang de Tour heeft bestaan, sinds 1903, hebben de deelnemers doping gebruikt. Het spreekwoord in het peleton luidt: Geen dope, geen hoop. Vroeger werd doping oogluikend toegestaan en werden de wilerenners niet gecontroleerd. 30 jaar geleden is doping officieel verboden. Toch blijft het een feit. Alle grote wielrenners hebben tijden hun carrière doping gebruikt.

Testen op doping in de Tour de France

Na elke etappe worden vier renners getest: de leider van het klassement, de etappewinnaar, en twee renners die at random worden geselecteerd.

Daarnaast wordt iedere renner getest voor de eerste dag. De meeste teams worden getest in teamverband getetst op een bepaald punt tijdens de drie weken durende race. Aanvullende tests kunnen plaatsvinden tijdens het laagseizoen. De renners zijn verplicht om hun nationale wielerfederatie op de hoogte te stellen van hun verblijfplaats, zodat ze kunnen worden gelokaliseerd en getest.

Veel teams hebben hun eigen drugstests programma’s om het team doping vrij te houden. Sommige teams hebben naar aanleiding van hun eigen test renners terug getrokken. Een voorbeeld hiervan is Tom Boonen in 2008 trok zijn team hem vlak voor de start van de ronde terug omdat hij intern was betrapt op het gebruik van cocaïne.

No comments yet

Plaats een reactie